Állj ki most az Élő Vidékért!

Az Európai Bizottság jelenleg készíti elő a Közös Agrárpolitika (KAP) reformját, ami döntő mértékben határozza meg Európa mezőgazdaságának, élelmiszer-előállítási rendszerének, és a gazdálkodással érintett természeti értékek jövőjét.
Ezzel kapcsolatban nagyszabású online társadalmi konzultációt kezdeményezett, amelyben valamennyi európai polgár elmondhatja véleményét. Annak érdekében, hogy a részvételt és a válaszadást megkönnyítsük, elkészítettük a természetvédelmi civil szervezetek álláspontját tükröző válaszokat.
A társadalmi konzultáció 34 kérdésből áll, amelyek közül az alábbi 5 kérdés, illetve a rájuk adott válaszaink foglalják össze leginkább a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos problémák lényegét, illetve a reformok szükségességét. A “Beküldés” gombra kattintva, ezt az 5 választ tudod elküldeni a Bizottságnak.
Olvasd el a kérdéseket és válaszokat, és amennyiben egyetértesz velünk, állj ki Te is az Élő Vidékért!
Kattins az aláíráshoz!

 • „Melyek azok a problémák/akadályok, amelyek a legnagyobb mértékben hátráltatják, hogy a jelenlegi közös agrárpolitika sikeresen teljesítse kitűzött céljait? Milyen kiváltó okok húzódnak meg ezek mögött a problémák mögött?”

  A Közös Agrárpolitika jelenlegi támogatási rendszere nem a fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatot részesíti előnyben, hanem túlnyomórészt a nagyméretű, intenzív gazdaságoknak és az agrobiznisz óriáscégeinek kedvez. A KAP nem segíti, hanem sok esetben hátráltatja az Európai Unió emberi egészséggel, környezetvédelemmel, állatjóléttel, illetve vidékfejlesztéssel kapcsolatos céljainak megvalósulását, és szembe megy a vonatkozó uniós jogi szabályozásokkal is

 • „A jelenlegi közös agrárpolitika mely elemei a legbonyolultabbak, illetve okozzák a legtöbb nehézséget az érintettek számára, és miért?”

  A jelenlegi támogatási rendszer, különösen a KAP I. pillérjének közvetlen kifizetései, nem csupán a természeti környezetre nézve jelentenek problémát, de a lakosság, sőt a gazdálkodók jó részének is kárt okoznak. A rendelkezésre álló forrás hatalmas, ám hatása környezeti szempontból kifejezetten káros, társadalmi haszna pedig vitatható: nem mérhető pozitív változás sem a vidéki gazdaságok helyzete, sem a közegészség vagy az élelmiszerbiztonság, sem pedig a klímaváltozás és a természeti sokféleség szempontjából, továbbá elősegíti a birtokkoncentrációt.

 • „Ön szerint további célokat kell-e majd kitűzni a korszerűsítés elvégzését követően a már modernizált KAP elé? Ha igen, melyeket?”

  A KAP fő feladataként segítse elő a fenntartható élelmiszer-termelés és gazdálkodás felé való átmenetet, az élelmiszer-önrendelkezés megvalósulását, óvja a környezetet és az erőforrásokat, és valódi hasznot hozzon a gazdálkodók és az egész társadalom számára, Európában és a globális Délen egyaránt. Meg kell szüntetni a káros hatású támogatási formákat, és összhangba kell hozni az agrárpolitikát a fenntartható fejlődés elveivel, beleértve pl. a klímaváltozás elleni fellépést is.

 • „Vannak-e konkrét elképzelései azt illetően, hogyan kellene egyszerűsíteni a közös agrárpolitikát és csökkenteni a mezőgazdasági termelőkre, a kedvezményezettekre (illetve a közigazgatási rendszerekre) nehezedő adminisztratív terheket? Kérjük, hogy ismertesse és indokolja meg javaslatait:”

  A KAP I. pillérje helyett olyan pénzügyi ösztönzők bevezetése szükséges, amelyekhez célzott és ellenőrizhető társadalmi és környezeti elvárások kapcsolódnak.

 • „Vannak-e javaslatai a KAP korszerűsítésére vonatkozóan?”

  Támogatom az Élő Vidék (www.living-land.org) kampány mögött álló szervezetek elképzeléseit. Közös érdekünk, hogy az Európai Unió új agrárpolitikájában a társadalmi méltányosság, a környezeti fenntarthatóság, az egészség és a globális felelősségvállalás szempontjai érvényesüljenek. Az új agrárpolitika kialakítása nyitott, átlátható, közös munka kell, hogy legyen, valamennyi érintett szektor bevonásával, így főképpen a környezet- és természetvédelem, a klíma-ügy, a vidékfejlesztés és az egészségügy képviselői részvételével.

Állj ki most az Élő Vidékért!

Európa jelenleg olyan mezőgazdálkodást folytat és támogat a Közös Agrárpolitika keretében, amely egyszerre káros és igazságtalan: rombolja környezetünket, fokozza az éghajlatváltozás mértékét és elsorvasztja a vidéki közösségeket.
Az Európai Bizottság a közelmúltban egy online társadalmi konzultációt indított el a Közös Agrárpolitika reformjával kapcsolatban, amelyben valamennyi európai polgár véleményére számítanak.
Itt a lehetőség, hogy felhívjuk az Európai Bizottság figyelmét, hogy az európai agrárpolitika teljes körű átalakítása szükséges ahhoz, hogy biztosíthassuk a természeti értékek védelmét, a gazdálkodók megélhetését és mindannyiunk egészségét.
Ennek érdekében a természetvédelmi civil szervezetek kidolgozták közös válaszaikat a kérdőív legfontosabb 5 kérdésére. Kérjük, aláírásoddal csatlakozz a kampányhoz! A „Beküldés” gombra kattintva a válaszokat közvetlenül az Európai Bizottsághoz juttathatod el. (Neved és e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.)
Hallasd a hangod! Állj ki Te is az Élő Vidékért!
Az 5 kérdést és választ itt olvashatod el

* Kötelező mezők
Köszönjük! 258 708 aláírás gyűlt össze

Köszönjük!

Válaszaid, amelyekkel kiálltál a KAP radikális reformjáért, és az Élő Vidékért, eljuttattuk az Európai Bizottságnak. A természeti értékeket a gazdálkodókkal együtt kell megőriznünk - ez valamennyiünk közös felelőssége. Segítsd a munkánkat azzal, hogy az Élő Vidék kampányfelhívást megosztod barátaiddal, családoddal!